Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Käsityöläiskatu 4a
Turku, , 20100

040 772 1839

Puheklinikka  puheterapiaa asiantuntemuksella

Ryhmämuotoinen kuntoutus

Ryhmämuotoinen puheterapia on tavoitelähtöistä kuntoutusta, joka toteutetaan 3-6 hengen pienryhmässä. Ryhmässä  harjoitetaan keskustelutaitoja ja uusien toimintamallien hyödyntämistä vaihtuvissa sosiaalisissa tilanteissa. 

Puheterapiaryhmä voi toteutua yksilöterapiajakson päätyttyä tai sitä täydentäen. Ryhmään osallistuminen on mahdollista, vaikka yksilömuotoinen puheterapia ei toteutuisi Puheklinikalla. 

Puheklinikalla kokoontuvien ryhmien kuvaukset löytyvät alta. Kaikki ryhmät kokoontuvat Puheklinikan Turun toimipisteen tiloissa. Ryhmät toteutuvat suomen kielellä ja vetäjänä toimii aina laillistettu puheterapeutti.

Ryhmämuotoinen kuntoutus henkilöille, joilla on afasia

Puheklinikalla kokoontuu säännöllisesti kaksi afasian kuntoutusryhmää, Piirtäjät ja Puhujat. Ryhmät kokoontuvat 20x90min/vuosi. Käynneistä puolet toteutetaan kevät- ja puolet syyskaudella ja uudet kuntoutujat pääsevät mukaan kumman tahansa jakson alussa. Ryhmämuotoiseen kuntoutukseen osallistuminen on mahdollista, vaikka yksilömuotoinen puheterapia ei toteutuisi Puheklinikalla. Uusien kuntoutujien on myös mahdollista tulla tutustumaan ryhmän toimintaan erikseen sovitusti.

 

Aktiivista osallistumista ja vuorovaikutusta edistävä ryhmämuotoinen kuntoutus on suunnattu henkilöille, joilla on vaikea-asteinen afasia. Tyypillisesti puheilmaisu on rajallista tai puuttuu ja tueksi tarvitaan vaihtoehtoisia kommunikointikeinoja. Puheilmaisun ollessa rajallista vuorovaikutuksen edellytyksenä olevien laajempien kognitiivisten taitojen hallinnan merkitys korostuu. Näitä taitoja ovat muun muassa havainnointi, kontaktiin suuntautuminen, joustavuus, päättelykyky, vuorottelu ja muistitoiminnot,

Vaikea-asteisesti afaattisten henkilöiden puheterapiaryhmässä harjoitellaan vastavuoroisuutta ja aktiivista osallistumista olemassa olevilla taidoilla. Ryhmässä kokeillaan ja harjoitellaan vaihtoehtoisten kommunikointikeinojen - ja menetelmien hyödyntämistä keskustelutilanteissa. Ryhmämuotoinen kuntoutus myös mahdollistaa vertaistuen hyödyntämisen omassa kuntoutumisprosessissa.

Piirtäjät, kommunikoinnin aktivointia ryhmässä

Kevään ryhmän toiminta alkaa 15.3.2024

 

Puheilmaisua ja keskustelutaitoja edistävä ryhmäkuntoutus on suunnattu puhekommunikointiin kykeneville henkilöille, joilla on lievä / keskivaikea afasia. Tyypillisesti asioiden ilmaiseminen puheella onnistuu, mutta puheen sujuvuudessa, sananlöytämisessä ja kertovassa ilmaisussa sekä puherohkeudessa on haasteita. 

Ryhmän tavoitteet asettuvat keskustelun, kerronnan ja sosiaalisen osallistumisen tasoille. Ryhmässä aktivoidaan kuntoutujien osallistumista sekä tuetaan puheilmaisuun rohkaistumista monipuolisissa ja vaihtelevissa vuorovaikutustilanteissa. Ryhmässä kuntoutujat pääsevät vastaamaan yksilöllisesti asetettuihin haasteisiin turvallisessa ja tuetussa ympäristössä. Myös vertaistuella on ryhmän toiminnassa merkittävä rooli.

Puhujat, puheilmaisua ja keskustelutaitoja edistävä ryhmä

Kevään ryhmän toiminta alkaa 15.3.2024


Puheen selkeyttä ja arkikommunikointikyvyn kohentumista edistävä ryhmämuotoinen kuntoutus on suunnattu neurologisille kuntoutujille, joilla on vaikeusasteeltaan kohtalainen tai vaikea dysartria. Ryhmään soveltuvat kaikki kuntoutujat, joille aiheutuu dysartriaoireista haittaa kommunikaatiossa selviytymiseen. Ryhmässä voi olla myös vaihtoehtoisia kommunikaatiomenetelmiä käyttäviä henkilöitä. 

Dysartriaryhmässä harjoitetaan selkeää puheilmaisua monipuolisesti vastavuoroisissa kommunikointitilanteissa, edistetään oman puheilmaisun monitorointitaitoja sekä tuetaan aktiivista sosiaalista osallistumista. Myös vertaistuella on ryhmän toiminnassa merkittävä rooli.

Dysartriaryhmä kokoontuu Puheklinikalla 10x90min/vuosi, pääsääntösesti kevätkaudella. 

Ryhmämuotoinen kuntoutus henkilöille, joilla on dysartria

Ryhmä kokoontuu 2024 syksyllä


Ryhmä on suunnattu kuntoutujille, joiden neurologinen taustasairaus on luonteeltaan etenevä ja joiden oirekuvaan liittyy puheen ja äänenkäytön haasteita. Kuntoutuksen tavoitteina on parantaa puheen kuuluvuutta ja selkeyttä sekä lisätä tietoa taustasairauden vaikutuksesta kommunikoinnin. Kuntoutujat omaksuvat ryhmäjakson aikana keinoja joilla puheen- ja äänentuotton ylläpitoa voi tukea omatoimisesti.

Ryhmän toiminta painottuu puhekommunikoinnin selkeyden tukemiseen. Ryhmässä käsitellään myös syömiseen liittyviä haasteita ja Parkinsonin tautiin liittyviä kognitiivisia oireita. Vertaistuella on ryhmän toiminnassa merkittävä rooli ja osallistujia kannustetaan jakamaan kokemuksia ja hyväksi havaittuja arjen tukikeinoja.

Ryhmä kokoontuu vuosittain 12x60min. Yhteisten tapaamisten lisäksi ryhmään sisältyy yksilöllinen alku-ja lopputapaaminen (2x45min), joiden puitteissa kartoitetaan henkilökohtaiset tavoitteet ja laaditaan suunnitelma oman kotiharjoittelun tueksi ryhmän päätyttyä.

Puheterapiaryhmä Parkinsonin tautia sairastaville kuntoutujille

Seuraava ryhmä kokoontuu syksyllä 2024. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Mukaan mahtuu vielä!


Jatkokurssi SpeakOut!® kuntoutuksessa käyneille henkilöille

Seuraava tapaaminen 7.3.2024 klo 11-12

Ilmoittaudu mukaan sähköpostitse tai täyttämällä yhteydenottolomake. Voit ilmoittautua myös ottamalla yhteyttä puheterapeutti Annemari Hongelliin tai Riitta Saareen.

SpeakOut!® -jaksolla saavutetun toimintatason ylläpitäminen edellyttää päivittäistä harjoittelua. Itsenäinen, pitkäkestoinen kotiharjoittelu vaatii sinnikkyyttä ja oma-aloitteisuutta. Ryhmämuotoinen jatkokurssi on suunniteltu tukemaan ja motivoimaan kuntoutujaa itsenäisen harjoittelun toteuttamisessa.

Ryhmä kokoontuu neljä (4) kertaa vuodessa, kaksi kertaa kevätkaudella ja kaksi syyskaudella. Ryhmän kesto on 60 minuuttia ja osallistua voi oman tuen tarpeen mukaan; joko neljä kertaa vuodessa tai harvemmin. 

Ryhmään voi osallistua välittömänä jatkumona SpeakOut!® yksilöterapiajaksolle tai milloin tahansa kun kertaus tai omatoimisen harjoittelun aktivoiminen on tarpeen. Kuntoutuja voi osallistua Puheklinikan järjestämään ryhmään vaikka yksilömuotoinen terapiajakso olisi toteutunut toisaalla.


Tavoitelähtöiset ryhmät muodostetaan vastaamaan ryhmäläisten yksilöllisiä kuntoutustarpeita, eivätkä ne ole diagnoosisidonnaisia. Ryhmän kokoamisperusteena voi olla myös ryhmäläisten elämäntilanteeseen liittyvä yhteinen tavoite. Kuntoutusryhmien perusteena voi olla esimerkiksi kielellis-kognitiiviset haasteet työhönpalaamisen yhteydessä, muistisairauksiin liittyvät kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen haasteet, lukemis-ja kirjoittamistaitojen kohentaminen, puheen sujuvuuden haasteet tai nuorten ja nuorten aikuisten vuorovaikutustaitojen harjaantuminen.

Ryhmät kokoontuvat tyypillisesti 10x90min/vuosi. Käynnissä olevista ryhmistä voi tiedustella suoraan terapeuteiltamme.

Tavoitelähtöiset kuntoutusryhmät

Ryhmä muodostetaan tarpeen mukaan ja osallistujiin ollaan yksilöllisesti yhdessä.